Kuchnia

TARTY

Składniki:
na 4 sztuki

40 g zimnego masła,
5 łyżek cukru,
80 g mąki,
szczypta soli,
1 jajko+1 żółtko,
1 puszka brzoskwiń (314 ml) – mnie wystarczyło kilka,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
100 g chudego twarogu,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku),
1-2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Pokrojone na kawałki masło, 3 łyżki cukru, mąkę, żółtko i sól zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić.
Brzoskwinie osączyć, sok odstawić. Jajko utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodać ser, śmietanę, budyń i 2-3 łyżki soku brzoskwiniowego.
4 formy do tartaletek (ok. 10 cm średnicy) posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 części. Wykleić foremki. Spody ponakłuwac widelcem.
Osączone brzoskwinie wymieszać z masą serową. Rozłożyć na tartaletkach. Piec 35-40 min w temp. 175 st. C (termoobieg 150 st. C). Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation