Kuchnia

TARTY

Tarta jabłkowo-krówkowa

Składniki:
na formę o średnicy około 24-25 cm

Ciasto:

150 g margaryny
250 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
5 łyżek wody
Nadzienie jabłkowo-krówkowe:

600 g startych jabłek
1-1,5 łyżeczki cynamonu
300 g masy krówkowej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
oraz

2 łyżki mleka
cukier (do posypania ciasta na wierzchu)

Wykonanie:

Ciasto: Do miski wrzucamy miękką margarynę, mąkę, sól, cukier i cynamon. Zagniatamy. Możemy to robić ręcznie jak i za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Gdy składniki mniej więcej się połączą dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Otrzymamy elastyczne ciasto.

Na czas przygotowywania nadzienia ciasto owinięte folią spożywczą trzymamy w lodówce.

Nadzienie: starte jabłka mieszamy z cynamonem i masą krówkową. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na maśle. Po około 3-4 minutach posypujemy mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po minucie odstawiamy z gazu.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na posypanej mąką stolnicy chwilę ugniatamy. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty. Część ciasta (ok. 1/5 – 1/6) odkładamy do przyozdobienia tarty z wierzchu.

Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy nadzienie jabłkowo – krówkowe.

Odłożoną część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy serduszka lub inny dowolny kształt. Układamy je na nadzieniu, smarujemy mlekiem i delikatnie posypujemy cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tartę pieczemy przez 40-45 minut, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni.

Podajemy po przestygnięciu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation