Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czas przygotowania: 45 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

CIASTO:
25 dag mąki
3 jajka
1/2 l mleka
cebula
2 łyżki posiekanego szczypioru
1/2 łyżeczki łagodnego curry
sól
olej do smażenia
FARSZ:
2 kolorowe papryki
papryczka chili
pęczek dymki
30 dag drobnych pieczarek
mała cukinia
2 łyżki oleju
łyżeczka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżka soku z cytryny
pęczek szczypiorku (do przewiązania naleśników)
sól
pieprz
Etapy przygotowania

■ Ciasto : mąkę, jajka i mleko zmiksować. Dodać obraną oraz startą na tarce cebulę i posiekany szczypior. Doprawić curry i solą. Odstawić.

■ Farsz : oczyszczone papryki, papryczkę chili oraz dymkę drobno posiekać.
Oczyszczone pieczarki i umytą cukinię pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, wsypać zmieloną kolendrę, smażyć razem około minuty. Do podsmażonych przypraw włożyć przygotowane warzywa, smażyć razem, mieszając, przez 3–4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Usmażyć naleśniki. Ułożyć na plackach farsz, zwinąć w rulony, przewiązać szczypiorem, ułożyć na talerzu. Podawać
z gęstym jogurtem doprawionym pikantnie curry, solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation