Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Puchatek

Biszkopt:

- 6 jaj

- ¾ szklanki mąki

- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Krem budyniowy:

- 2 szklanki mleka

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 2 łyżki cukru

- cukier waniliowy

- kostka masła



Masa śmietankowa:

- tabliczka białej czekolady

- 25 dag serka mascarpone

- 500 ml śmietanki 30%

- 4 łyżki cukru pudru

Ponadto:

- ½ szklanki dżemu porzeczkowego

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę o wymiarach 24×36 cm.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty.

W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budyń Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozrobiony proszek i gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy aż powstanie gładka masa. Krem wykładamy na pierwszy blat i równamy powierzchnię. Przykrywamy drugim blatem. Biszkopt smarujemy równomiernie dżemem.

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy dokładnie z czekoladą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy na biszkopt posmarowany konfiturą.

Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation