Kuchnia

Przepisy

Torcik truskawkowo-miętowy - SKŁADNIKI:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np Digestive),
100 g masła,
400 g śmietany kremówki,
400 g kefiru,
cukier puder do smaku,
krople miętowe - kilka kropel,
truskawki 500g,
mleko 1/2 szklanki,
woda 3-4 łyżki,
zielony barwnik spożywczy,
cukier do smaku
żelatyna 5g,
listki mięty do dekoracji
Torcik truskawkowo-miętowy - PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło. Masło łączymy z ciastkami, dokładnie mieszamy i wykładamy całą masę na dno tortownicy (użyłam o średnicy 18 cm).

Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.

Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, będzie w miarę gęsta, wlewamy ją do tortownicy. Masa powinna być gęsta, a by truskawki nie zatopiły się w niej. Całość odstawiamy do stężenia.

Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier. Żelatynę (5g) rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Łączymy z truskawkami. Masę truskawkową wylewamy na wierzch i całość odstawiamy do stężenia, Należy dobrze posłodzić obie masy. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation