Kuchnia

Przepisy

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 mała czerwona cebula, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 cukinii, 1/2 brokuła, 15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje), sól i pieprz, Sos beszamelowy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 300 ml mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej... Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem). Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos. Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation