Kuchnia

pierogi,pyzy,knedle,kluski

Serowe knedle ze śliwkami

Składniki na 12 sztuk:

250g białego sera
ok. 3/4 do 1 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
płaska łyżka masła
12 śliwek, wypestkowanych
6 łyżeczek cukru+ łyżeczka cynamonu (plus ewentualnie do podania)
jogurt naturalny lub śmietana do podania


Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, nie powinno to trwać długo, ponieważ w miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej klejące. Jeśli podczas wyrabiania za bardzo będzie przyklejało się do rąk, można delikatnie podsypać mąką.

Wyrobione ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nim spłaszczyć w dłoni na placek, na środku położyć śliwę w środek wsypując cynamonowy cukier. Zlepić dokładnie rogi, uformować kulkę.

Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia do góry. Odcedzić z wody. Podawać polane jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem cynamonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation