Kuchnia

pierogi,pyzy,knedle,kluski

200g twarogu
250g puree z dyni
1 jajko
5 łyżek mąki kukurydzianej
szczypta soli, cukru
łyżka masła


Puree z dyni:

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odsączamy i rozdrabniamy widelcem albo blenderem.


W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy puree z dyni, jajko, mąkę, odrobinę soli i zagniatamy ciasto. W międzyczasie w dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli i ewentualnie łyżką oliwy(by kluski się nie skleiły). Z ciasta formujemy cienkie wałki, kroimy kluski. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 min od wypłynięcia na powierzchnie.

Po ugotowaniu można wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem.

Podawać z cukrem, cynamonem, śmietaną lub solo.

Smacznego.;))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation