Kuchnia

coś indyjskiego

Chlebki naan i Kurczak tandoori -

Chlebki naan
Składniki:
150ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży (u mnie) lub 1 1/2 łyżeczki instant
450g zwykłej pszennej mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju (plus jeszcze trochę do natłuszczenia miski)
150ml roztrzepanego, płynnego jogurtu (można też użyć maślanki)*
1 duże jajo (opcjonalnie)*
roztopione masło/oliwa do smarowania chlebków (opcjonalnie)

* Naany można zrobić z dodatkiem jaja lub bez. W tym ostatnim przypadku należy zwiększyć ilość jogurtu/maślanki o ok. 4 łyżki (i ja tak zrobiłam)

Umieścić mleko w misce, wymieszać z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Wymieszać, odstawić na 15-20 minut, aż drożdże się rozpuszczą, a rozczyn pokryje bąbelkami. Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia do dużej miski (np. od miksera). Dodać pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, olej, jogurt/maślankę i jajo, jeśli używacie (patrz; uwaga powyżej). Wymieszać składniki, aż się połączą. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut (ciut mniej mikserem), aż będzie gładkie i lśniące. Uformować kulę, umieścić do wyrastania w misce natłuszczonej olejem i przykryć folią lub wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub aż podwoi objętość (u mnie trwało to ok. 75 minut). Jeśli macie kamień do pieczenia, zacznijcie jednocześnie nagrzewać piekarnik (z kamieniem w środku) do maksymalnej temperatury. W przypadku braku kamienia, włączcie piekarnik (też nastawiony na temp. maksymalną) ok. 30 minut przed pieczeniem, z możliwie grubą blachą w środku, odwróconą do góry dnem.

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować/rozciągnąć na kształt kropli o ok. 25 cm długości i 12,5 szerokości, opcjonalnie posmarować masłem/oliwą. Naany kłaść na rozgrzaną blachę/kamień (ja piekłam partiami po dwa placki), najlepiej za pomocą łopaty, i piec ok. 3 minut (w moich 250 st. trwało to trochę dłużej - ok. 6 minut). Powinny się napuszyć i miejscami zezłocić, ale pozostać miękkie. Gorące chlebki można ponownie posmarować masłem i po chwili owinąć w ściereczkę, w której powinny siedzieć, aż nie upieczemy wszystkich chlebków. Postępować tak samo z pozostałymi plackami i od razu podawać.

***

Kurczak tandoori to indyjsko-pakistańskie danie z kurczaka, które tradycyjnie przygotowuje się w glinianym piecu tandoor.

Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki: Kuchnia indyjska, najlepsze przepisy. Wydawnictwo Publicat

Kurczak tandoori 4 porcje:
4 ćwiartki kurczaka, bez skóry
3/4 kubka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
¼ łyżeczki mielonej zmielonej kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka soku z cytryn
1 łyżeczka soli
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka oleju
mieszanka liści sałaty i cząstki cytryn lub limonek do przybrania

Mięso płuczemy i osuszamy ściereczką. W każdej z czterech części wykonujemy dwa głębokie nacięcia i kładziemy je na talerzu. Mieszamy dokładnie jogurt z pozostałymi składnikami. Kurczaka pokrywamy przygotowaną pastą i marynujemy 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240C. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia (najpierw naczynie nagrzałam i posmarowałam cienką warstwą oleju). Pieczemy 20-25 minut, aż kurczak równomiernie z wierzchu zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na półmisek i przybieramy liśćmi sałaty oraz cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation