Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Kruche ciasto ze śliwkami
składniki na ciasto:
500g mąki
4 zółtka
skórka otarta z 1 cytryny
100g cukru
250g masła
2 łyżki śmietany

składniki na wierzch:
bułka tarta
1 kg śliwek (mogą byc inne owoce, robiłam też z porzeczkami i brzoskwiniami)
6 białek
150-200g cukru
szczypta soli

składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 minut podpiec

po tym czasie wyciągnąc, posypać lekko bułką tartą, ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu)
białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę
połowę wysmarować na śliwki, z reszty białek za pomocą szprycy (jak się nie ma, można zrobić rożek z papieru do pieczenia lub z worka) zrobić kratki
piec w 150 stopniach 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation