Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Babka na białkach:
Składniki:

200 ml białek
150 g cukru
120 g masła
150 ml mleka
200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
1 łyżka kakao
sól szczypta

Przygotowanie:
Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i ubijac do momentu aż cukier się rozpuści a białka będą śnieżnobiałe i lśniące. Miksując na wolnych obrotach wlewać na przemian mleko, rozpuszczone letnie masło oraz dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać skórkę pomarańczową i sok. Formę silikonową wysmarować masłem. Połowę ciasta wylać do formy i równomiernie rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami pomarańczy.
*Forma o średnicy 22 cm i 9 cm wysoka, jednak można użyć mniejszej formy. Moja była zapełniona do połowy. Babka nie wyrasta tak mocno jak zwykłe babki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation