Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Jabłecznik z chrupiącą bezą :

Składniki:

Ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
250 g margaryny

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier z prawdziwą wanilią
5 białek
szklanka cukru
3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Jabłuszka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Wykładamy na ciasto w blaszce, posypujemy lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation