Kuchnia

Własne wędliny

Schab gotowany w 10 minut w majonezie

1 kg wąskiego schabu
2 litry zimnej wody
2 łyżki majonezu
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab.

Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc.
Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut.

I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie.
Gotowy schab przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation