Kuchnia

Kulinaria

Naładowana orzechami owsianka z kawą zbożową

Prawdziwie rozpustne śniadanie z czymś, co bardzo lubię- masłem orzechowym i chrupiącymi orzechami różnego rodzaju.
Na dobry początek aktywnego dnia.






Składniki na porcję
4 łyżki płatków owsianych górskich
szklanka mleka
2 łyżeczki kawy zbożowej + odrobina wrzątku
1-2 łyżeczki masła orzechowego
garstka prażonych fistaszków
kilka pokrojonych na połówki, prażonych orzechów laskowych
3 posiekane i uprażone migdały
2 posiekane orzechy brazylijskie
szczypta rodzynek
3 suszone daktyle pokrojone w krążki
ew. dowolne "pufki"- u mnie popping z amarantusa

W emaliowanym rondelku umieszczamy płatki i mleko, zostawiamy pod przykryciem w lodówce na noc do namoczenia.
Kawę zbożową zalewamy odrobinką wrzątku cały czas mieszając.
Owsiankę zagotowujemy na średnio rozkręconym gazie, zmniejszamy i gotujemy 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy kawę zbożową i mieszamy. Przelewamy owsiankę do miseczki. Wykładamy na wierzch masło orzechowe, sypiemy całość orzechami i suszonymi owocami oraz ewentualnymi dmuchanymi ziarnami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation