Kuchnia

Kulinaria

Syrop z mniszka przepis | Kotlet.TV

przygotowanie to kilkanaście minut, ale syrop gotowy jest po 24h
liczba porcji: 3–5 słoików
Składniki

ok. 450 kwiatków mlecza
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru


Krok 1
Rano zbieram kwiatki mniszka lekarskiego, wybieram ładnie rozwinięte kwiaty.

Krok 2
Zostawiam je na kartce, aby opuściły je robaczki, przepłukuję wodą, a potem wkładam do garnka z odmierzoną wodą i gotuję. Od zawrzenia gotuję 10–15 minut i zostawiam na 24 godziny, by całość się zaparzyła (jak herbata;-)).

Krok 3
Odciskam dobrze mlecze, a wywar przelewam przez sito.

Krok 4
Stawiam na ogniu, dodaję sok z cytryn i cukier, i gotuję na malutkim ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji syropu, potem jeszcze troszkę zgęstnieje. Możecie gotować dłużej, jeśli chcecie gęstszy "miodek". Ogień powinien być niewielki, a całość ma pyrkać, a nie buzować. Przelewam do słoików i gotowe. Można trzymać kilka miesięcy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation