Kuchnia

Słone

Zdrowe i szybkie śniadanie- OMLET

Skład (2 nieduże omlety):

4 jajka,
1/2 czerwonej cebuli,
1/2 małej cukini,
2 pieczarki,
1/2 szklanki startego sera żółtego,
odrobina oleju do smażenia.
ponadto

1 dojarzały pomidor,
1/2 awokado,
sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego (z tego przepisu).


Przygotowanie tego omletu można podzielić na 8 kroków:

Cebulę, cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę,
Ser ścieramy na tarce,
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka,
Gdy jajka lekko zetną się od spodu rozbijamy lekko żółtka przy pomocy szpatułki bądź łyżki,
Na jajka wysypujemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy przez chwilę.
Na lekko podsmażone jajka z warzywami wysypujemy sól i pieprz oraz starty ser,
Całość przykrywamy, żeby ser się rozpuścił (w tym czasie możemy pokroić awokado i pomidory),
Po rozpuszczeniu sera nasz omlet jest gotowy.
Przekładamy go na talerz, posypujemy awokado i pomidorem oraz podajemy z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy zawsze mam w lodówce, przygotowuje go raz na kilka dni i wykorzystuje do dań tego typu.

grochemogarnek.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation