Kuchnia

Słone

Kotleciki z twarogu

Skład (5-6 sztuk):

1 kostka twarogu (250g),
1 duże jajko,
4 łyżki mąki + 1,5 łyżki do obtoczenia placuszków (może być pszenna, ryżowa lub owsiana),
1 mała cebulka (ja preferuję szalotki),
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
opcjonalnie: suszone pomidory, szczypiorek, suszona papryka w proszku, suszone zioła itp. (dodatki praktycznie dowolne!)
W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać jajko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki (ilość jest zależna od twarogu, który użyjemy oraz wielkości jajka, nie należy sztywno trzymać się przepisu, konsystencja ciasta powinna być zwarta, nierozpadająca się, taka, żeby bez problemu można obtoczyć kotleciki w mące).

Dodać posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, inne wybrane dodatki oraz sól i pieprz. Zagnieść do połączenia składników, formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące.

Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na złoto z obu stron. Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem czosnkowym.

grochemogarnek.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation