Kuchnia

Pierogi, paszteciki

Świateczne paszteciki z mięsem :


Składniki:


1 kg.wołowiny
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
1 duża cebula
sól, pieprz
2 szklanki mąki
125 zimnej margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%,
20 g drożdży,
kminek,
1 białko

Przygotowanie:

Wołowinę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni. Dodajemy ją do mięsa i przekręcamy razem przez maszynkę. Do mięsa dodajemy kilka łyżek bulionu, żeby nie było suche, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, chwilkę siekamy i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa, przykrywamy ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta i wycinamy małe paszteciki. Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy z czerwonym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation