Kuchnia

Do spiżarni

SAŁATKA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

Przygotowuję ją na zimę każdego roku i szybko znika ze spiżarki.
Głównie jest podawana do mięs, ale może być też wykorzystana na kanapki.
Bardzo prosta do przygotowania. Na początku jest trochę krojenia i siekania,... jak zresztą przy każdej sałatce :) ale potem już robi się ją błyskawicznie. Przepis sprawdzony nie tylko przez mnie, ale też przez moich znajomych i każdy stwierdza, że jest bardzo smaczna i warto ją zrobić



4 kg. zielonych ogórków
25 dkg. cebuli
25 dkg.marchewki
10 dkg. pietruszki korzeń z natką
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 głowka czosnku
8 dkg. soli
ok. 15 ziarenek ang. ziela
ok. 15 ziarenek pieprzu 

Umyć ogórki, nie obierać !
Zetrzeć na plasterki na tarce lub pokroić ręcznie w cienkie plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki opłukać i posiekać.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Do dużego garnka wlać ocet i olej. Wsypać cukier, sól, przyprawy i wszystkie przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić na ok. 2 godz. Można co jakiś czas jeszcze przemieszać.
Tak przygotowaną sałatkę włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 20 min. w temperaturze bliskiej wrzenia (nie gotować). 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation