Kuchnia

Do spiżarni

KISZONE POMIDORY

Składniki:
- pomidory (nie umiem podać wagi, zrywałam tyle,
by zmieściły się do weka)
- koper (koniecznie z parasolami)
- czosnek (kilka ząbków)
- korzeń chrzanu
- sól
- woda przegotowana


Sposób przygotowania:
- przygotowujemy solankę z przegotowanej wody i soli (najchętniej niejodowanej) w proporcji 30g soli na 1 l wody, odstawiamy do ostudzenia. Na dno weka wkładamy gałązkę kopru, przekrojone na pół 2-3 ząbki czosnku oraz plasterek z korzenia chrzanu, układamy pomidory (najlepszą odmianą są "mięsiste" pomidory, poza tym zawsze dorzucam koktajlowe, bo mieści się ich dużo i można je upchnąć pomiędzy te większe). na wierz również wrzucamy koper, czosnek i chrzan, zalewamy ostudzoną solanką i zamykamy szczelnie słoik.

LUB
Pomidory myjemy, osuszamy. Na dno słoików układamy 2 ząbki czosnku, po kawałku korzenia chrzanu (ok. 2 cm) lub wiórki chrzanu startego na tarce, wsypujemy gorczycę, wkładamy liście wiśni/porzeczki/dębu i układamy pomidory dosyć ciasno (niektórzy też lekko nakłuwają pomidory lub robią delikatne nacięcia). Na wierzch wykładamy również koperek oraz ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy. W garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem soli i taką gorącą wodą zalewamy pomidory. Wyparzamy zakrętki, zakręcamy i odstawamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby się ukisiły. Po tym czasie możemy przenieść w miejsce, w którym zwykle przechowujemy przetwory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation