Kuchnia

drozdzowe,paczki,rogaliki

Ciasto drozdzowe z wisniami i kruszonka.

Składniki:

- 0,5kg - 0,6kg mąki

- 0,5 kostki drożdży (50g)

- 1 jajko

- 6 łyżek cukru

- szczypta soli

- 1 szklanka mleka

- 2-3 łyżki wody

- 3 łyżki roztopionego masła

Kruszonka:

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)

- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.

Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation