Kuchnia

drozdzowe,paczki,rogaliki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - Przepis

Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
100g cukru
250ml mleka
70g masła
szczypta soli
1 jajko

Kruszonka:

150g mąki pszennej
60g cukru
90g masła

Dodatkowo:

ok. 1,6kg śliwek
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))

02

Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd zachodzi na drugi).

03

Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.
zegarek

Czas przygotowania:
około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:
około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:
około 40 min.
porcje

Liczba porcji:
około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto drozdzowe ze sliwkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation