Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka z makaronu i kurczaka

Potrzebujemy:
2 szklanki makaronu kokardki
200 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1 papryka czerwona
160 ml śmietanki 18%
100 g sera żółtego
1 jajko
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Osolić umytą pierś z kurczaka, zawinąć w folie aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Pokroić w paski paprykę i kurczaka. Połączyć makaron, paprykę, kurczaka i cukinię pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
2. Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Utrzeć jajko i wymieszać ze śmietaną. Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
4. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku w temperaturze 180 °C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation