Kuchnia

Alkohol i nalewki

Składniki

3,50 kg dojrzałych czereśni
2 kg cukru
1litr wódki
1 litr spirytusu

wykonanie
Dojrzałe owoce czereśni myje dokładnie,osączam i dryluje następnie wkładam do słoika wsypuje cukier i dokładnie mieszam.co jakiś czas wstrząsam naczyniem.Słoik stawiam parapecie średnio nasłonecznionym oknie.Pod dwóch tygodniach ,przecedzam sok z czereśniami. przez gazę.Sok zagotowuje następnie studzę dodaję spirytus dokładnie mieszkam odstawiam z powrotem na okno. jak ktoś woli delikatniejszą wersję można dodać mniej.Czereśnie wkładam do słoika zalewam wódka. pozostawiam w chłodnym miejscu na kolejne dwa tygodnie.Po tym czasie ponownie przecedzam czereśnie zmieszane z wódką. Czereśnie przekładam do pojemnika następnie chowam do zamrażalki,które wykorzystuje do ciasta, deserów i sosów.
I tym sposobem mamy trzy różne nalewki o różnej zawartości alkoholu.
Pierwsza nalewka z wódka dość lekka idealna dla kobiet dla mnie.
Druga nalewka ze spirytusem dość mocna myślę ze ta jest przeznaczona dla mężczyzn
Trzecia wersja nalewki w równych proporcjach mieszamy nalewkę ze spirytusem i wódką dokładnie mieszkamy przelewam do butelki, ostawiam w chłodne ciemnie miejsce na 2-3 miesiące jak dotrwa. Moim zdaniem jest pyszna zaraz po zrobieniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation