Kuchnia

Alkohol i nalewki

Nalewka poziomkowa

Składniki:

1 kg poziomek
0,3 kg cukru
0,6 l spirytus
0,4 l wódki
250ml przygotowanej wody
Dojrzałe owoce starannie przebrać, następnie umyć i osuszyć. Poukładać w słoju, zasypać cukrem. Słoik szczelnie zamykamy i wstrząsamy, tak aby cukier równomiernie się wymieszał z poziomkami. Owoce odstawiamy na 12 godzin aby puściły soki. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i dostawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. W tym czasie należy potrząsać słoikiem co 3-4 dni aby nalew się dobrze wymieszał. Po ty czasie zlać nalew a pozostałe owoce zalać wodą i dokładnie zamieszać i pozostawić na 4 godziny. Następnie otrzymany sok zlać i dodać do nalewki. Następnie całość przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki schować w ciemne i chłodne miejsce na 4 miesiące
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation