Kuchnia

MIESA

indyk w sosie mole poblano
składniki na 6 porcji:
• 2 piersi indyka (około 1,6 kg), można też użyć udek lub całego indyka, podzielonego
• 3 łyżki oleju (np. palmowego, carotino)
• 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe)
• 6 ząbków czosnku
• 8 suszonych papryczek chili*
• 2 gwiazdki anyżu + opcjonalnie szczypta mielonego
• kawałek kory cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego
• 4 goździki lub 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1/2 szklanki obranych migdałów pokrojonych w słupki
• 1/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych
• 1/3 szklanki rodzynek
• 1/2 łyżeczki nasion kolendry
• 2 pomidory
• 100 g czekolady pełnej gorzkiej (minimum 70% kakao)
• 1/4 szklanki nasion sezamu


* jeśli będzie problem z ich dostaniem, można spróbować użyć świeżych chili, ale w mniejszej ilości i również bez nasion, świeżych papryczek nie trzeba namaczać w gorącej wodzie.

dodatki: np. świeży ananas pokrojony w kostkę, można go wymieszać z listkami roszponki i świeżą papryczką chili. do ananasa pasuje sos mole poblano, więc nie trzeba robić oddzielnego dressingu.

przygotowanie:
najpierw przygotować indyka: piekarnik nagrzać do 200 stopni. przygotować garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywą, które można stawiać na gazie jak i zapiekać w piekarniku. indyka pokroić na duże kawałki (piersi i uda przekroić na połówki). mięso doprawić solą, rozgrzać dużą patelnię, podgrzać 2 łyżki oleju i włożyć mięso. na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, razem około 5 minut smażenia. mięso zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
na tę samą patelnię włożyć pokrojoną na 2 cm kawałki 1 cebulę oraz obrane i przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku. smażyć przez około 2 minuty, lekko zrumienić.
na drugim palniku postawić żaroodporny garnek i zagotować w nim wodę na około 10 cm. do wrzącej wody włożyć podsmażonego indyka, podsmażoną cebulę i czosnek, wypłukać patelnię i przelać smak do garnka. mięso powinno być całe przykryte płynem. przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
w międzyczasie przygotowywać sos mole poblano: papryczki chili przekroić i oczyścić z nasion (nasiona nie będą potrzebne). patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać ostatnią 1 łyżkę oleju, podgrzać go na średnim ogniu, włożyć papryczki chili i podsmażać przez około 1 minutę co chwilkę mieszając. zdjąć papryczki z patelni i włożyć je do miseczki, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawić na pół godziny.
na tę samą patelnię włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku (obrane i pokrojone na większe kawałki), cebulę (obraną i pokrojoną na 2 cm kawałki), całe przyprawy: anyż, cynamon i goździki oraz migdały, orzeszki ziemne i smażyć wszystko co chwilkę mieszając przez około 7 minut na umiarkowanym ogniu. w połowie smażenia dodać rodzynki i nasiona kolendry, a pod koniec mielone przyprawy: cynamon, anyż, goździki.
usunąć z patelni przyprawy w całości (anyż, goździki i korę cynamonu) a włożyć pokrojone w kostkę pomidory oraz papryczki chili wraz zalewą. gotować wszystko przez około 5 minut na większym ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zmiksować na gładki sos (najlepiej w pojemniku blendera stojącego).
zmiksowany sos zagotować, zmniejszyć ogień, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić, odstawić z ognia.
wyjąć mięso z garnka na deskę, garnek z wywarem ustawić na ogniu, dodać zmiksowany sos i wszystko gotować bez przykrycia na maksymalnym ogniu przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
do gęstego sosu włożyć mięso i podgrzewać razem przez 2 - 3 minuty na mniejszym ogniu (lub podgrzać mięso oddzielnie, nie wkładając do sosu). mięso pokroić na plastry. podawać polewając sosem i posypując lekko zrumienionym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation