Kuchnia

MIESA

Gęś na świętego Marcina - MojeGotowanie.pl - Przepisy - MięsaSkładniki
1 gęś (3–4 kg)
1 i 1/2 kg kwaskowatych jabłek
po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku
łyżeczka szałwii
3 ząbki czosnku
kieliszek wódki lub brandy
sok z cytryny
1 kg ziemniaków
sól

Etapy przygotowania

Gęś natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku.

Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny (gęsiarki) i podlać wodą.

Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła.

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Gęś podawać z kartoflami, jabłkami z żurawiną i czerwoną kapustą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation