Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

Składniki:
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

1 szklanka ciecierzycy
½ szklanki kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody)
1 duża cebula
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki papryki ostrej
¼ pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy/oleju

Panierka:
1 jajo
otręby żytnie

Sposób przygotowania:
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

Dzień wcześniej płuczemy ziarna ciecierzycy, zalewamy świeżą wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (około 40 minut), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.

Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.

Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.

Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut

Podałam z pieczonymi szparagami i sosem z awokado.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation