Kuchnia

Danie wegetariańskie

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

nadzienie:

1 średni bakłażan

1 średnia papryka

1 pomidory

3 łyżki oliwy

sól

naleśniki:

1 jajko

3/4 szklanki wody

mąka gryczana

szczypta soli

Przygotowanie:

Bakłażana i paprykę pokroiłam w kostkę o boku około 2 cm. Oliwę rozgrzałam na patelni i wrzuciłam bakłażana. Smażyłam na dość ostrym ogniu kilka minut.
Następnie dodałam paprykę i dalej smażyłam na dużym ogniu często mieszając. około 8 – 10 minut. W tym czasie pomidory pozbawiłam skóry i także pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na patelnię i smażyłam, aż pomidory scalą masę. No koniec posoliłam do smaku.
Teraz czas na naleśniki. Do miski wbiłam jajko, dodałam wodę, szczyptę soli i zaczęłam miksowanie dodając powoli tyle mąki, aby uzyskać gęstawe, ale lejące ciasto. Na niedużej patelni smażyłam naleśniki bez tłuszczu na dość sporym ogniu. Mają być grubsze niż tradycyjne naleśniki. Powinno wyjść 7 – 8 naleśników.
Robimy tort: na talerz kładziemy naleśnik i smarujemy łyżką nadzienia, następnie kolejny naleśnik itd. aż do wyczerpania składników. Smaczne na zimno i na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation