Kuchnia

Sałatki- Przekąski

Jajecznica na chrupiącym boczku z pastą awokado
Składniki na śniadanie dla 2 osób:

1 plaster boczku
2 jajka
sałata z pomidorkami i sosem vinegret
2 kromki pieczywa tostowego
masło do jajecznicy i tostów
Na patelni, na odrobinie oliwy zrumieniam boczek, aż będzie chrupiący, obok smażę jajecznicę na maśle. Na talerzu rozkładam liście sałaty z pomidorkami i sosem vinegret. Na wierzch układam plasterek boczku i jajecznicę. Pieczywo opiekam w tosterze i smaruję masłem.
Pasta z awokado:

½ awokado
½ szalotki, drobno pokrojonej
½ ząbku czosnku, roztartego nożem i posolonego
plasterki czerwonej papryki chilli
sok z ¼ limonki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka posiekanej kolendry
świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska
Awokado obieram, przekrawam na pół, wyjmuję pestkę i skrapiam sokiem z limonki. Rozgniatam widelcem, dodaję przygotowany czosnek oraz szalotkę. Doprawiam kolendrą, czarnym pieprzem i solą morską. Mieszam z oliwą w dowolnej ilości. Pastę rozsmarowuję przed samym podaniem na chrupiących tostach z masłem. Dekoruję plasterkami czerwonej ostrej papryczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation