Kuchnia

LunchBox

Batoniki owsiane

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów/pestek/suszonych owoców
55 g masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

w garnku rozpuścić masło z miodem i cukrem i podgrzewać aż zacznie bulgotać, bulgoczący płyn gotować jeszcze 2 minuty
w misce wymieszać płatki z bakaliami
po 2 minutach gotowania słodkiej masy, dodać ekstrakt waniliowy i wsypa ć płatki z bakaliami
wymieszać wszystko dokładnie, by płatki zostały dokładnie oblepione
przełożyć do wyłożonej papierem formy (zrobiłam podwójną porcję, wypełniła standardowe, prostokątne naczynie do zapiekania)
wstawić do lodówki na min. 40 minut, można przyłożyć deseczkę i docisnąć czymś ciężkim, po tym czasie pokroić na batoniki, resztę trzymać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation