Kuchnia

Ryżowe

Jak ugotowac smaczny ryz ? Od teraz to nic prostszego !

Skladniki:
1 szklanka ryzu
2 szklanki wody
4 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
1 cebula
3 liscie laurowe
1 duza marchew
sol, swiezo mielony pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwe. Dodajemy cebule pokrojona w drobna kostke i liscie laurowe. Po chwili dodajemy czosnek przecisniety przez praske i marchewke starkowana na malych oczkach. Wszystko mieszamy i smazymy na malym ogniu kilka minut. Nastepnie dodajemy 2 szklanki wody, solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywka i czekamy, az woda sie zagotuje. Gdy tak sie stanie zmniejszamy gaz do minimum i wsypujemy ryz. Mieszamy i ponownie przykrywamy raz na jakis czas mieszajac. Kiedy woda wyparuje na tyle, ze ryzu bedzie wiecej niz wody- nalezy wylaczyc gaz, trzymac dalej pod przykryciem i odczekac kilka minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation