Kuchnia

Ciasta

Tort Węgierski

Składniki :
Biszkopt :
5 jajek Farmio
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mocnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy :
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mocnego kakao
100g masła
100 ml śmietanki kremówki

Krokant orzechowy :
100g orzechów włoskich
100g migdałów
2 łyżki cukru
3 łyżki wody

Dodatkowo :
2 szklanki mrożonych wiśni
pół szklanki cukru
pół szklanki alkoholu ( u mnie rum )
100g roztopionej czekolady + łyżeczka masła

Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Jajka Farmio ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , proszkiem do pieczenia i kakao .

Ciasto przelewamy do formy (śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.

Krem czekoladowy :
Składniki na krem ( za wyjątkiem kakao , masła i śmietanki ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem oraz z kakao , gdy masa będzie gładka cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę , cały czas ubijając . 

Krokant orzechowy :
Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze .

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .

Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż puszczą sok . Zalewamy alkoholem i odstawiamy na minimum 2 godziny .

Po tym czasie wiśnie odsączamy na sitku a zalewę zostawiamy do nasączenia biszkoptu .

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i nasączamy zalewą z wiśni . 

Smarujemy kremem i układamy wiśnie . Drugi i trzeci blat również nasączamy i przekładamy kremem i wiśniami . Całość dokładnie pokrywamy kremem i wyrównujemy . Boki dekorujemy krokantem orzechowym . Wierzch tortu polewamy roztopioną czekoladą z masłem . Resztę kremu ładujemy do szprycy ze specjalną końcówką i ozdabiamy brzegi . Wierzch dodatkowo dekorujemy pozostałymi wiśniami .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation