Kuchnia

Ciasta

Coconut ice. Krajanka kokosowa

Składniki na ok. 30 kostek:

180 g wiórków kokosowych,

230 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki,

250 g cukru pudru,

różowy barwnik.

Przygotowujemy niewielką foremkę ok. 15 x 15 cm (lub keksówkę albo plastikowy pojemnik) delikatnie natłuszczamy ją olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używacie barwnika najwygodniej jest podzielić składniki na pół i każdą warstwę przygotować osobno, będzie Wam łatwiej zabarwić masę (jest dość zbita).

Do dużej miski wlewamy połowę mleka skondensowanego i dodajemy 125 g cukru pudru, dokładnie mieszamy i dosypujemy 90 g wiórków kokosowych. Masę możecie zagnieść ręką, powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Pierwszą warstwę rozprowadzamy w pojemniku, wyrównujemy. Pozostałe mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy barwnik i mieszamy, aż masa będzie miała jednolity różowy kolor. Dosypujemy resztę wiórków i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na białą warstwę i wyrównujemy. Całość powinna mieć ok. 2,5 – 3 cm wysokości.

Możecie też przygotować masę ze wszystkich składników i dopiero na końcu podzielić ją na dwie części i jedną z nich zabarwić. Jest to o tyle trudniejsze, że barwnik będzie trudniej rozprowadzić i masa może mieć niejednolity kolor. Będziecie też musieli się trochę namęczyć przy ugniataniu.

Coconut ice wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kwadraty 2,5 x 2,5 cm. Przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation