Kuchnia

Ciasta

Tarta z brzoskwiniami
250 g ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego)
6-8 dojrzałych brzoskwiń
1/3 szklanki + 1/2 łyżki (75 g) brązowego cukru
1/4 kostki (50 g) masła
60 g kandyzowanego imbiru
1 łyżka (15 ml) syropu z imbiru
1 jajko do posmarowania


Brzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Imbir pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni o średnicy ok. 25 cm, którą możesz wstawić do gorącego piekarnika, roztop i skarmelizuj cukier (pilnuj, żeby karmel się nie spalił). Gdy cukier zacznie ciemnieć, zdejmij patelnię z ognia, dodaj połowę (25 g) masła i wymieszaj.
Ułóż w karmelu brzoskwinie przecięciem do góry, a między owoce powtykaj imbir. Rozłóż pozostałe masło pomiędzy owoce i skrop syropem. Patelnię trzymaj w cieple.
Z ciasta wytnij koło i rozwałkuj je tak, aby jego średnica była większa od średnicy patelni (jeśli używasz mrożonego, rozmroź je wcześniej).
Ułóż ciasto na brzoskwiniach i ostrożnie, żeby się nie oparzyć, podwiń je do środka. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie złocistobrązowe. Wyjmij z pieca, odstaw na 5-7 minut, a następnie przykryj patelnię talerzem i zdecydowanym ruchem obróć całość, aby wyłożyć ciasto na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation