Kuchnia

Ciasta

Styropian - Przepis

Styropian z brzoskwiniami:

Składniki:
Ciasto kruche:

250g masła lub margaryny
100g cukru
5 żółtek
450g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 litr jogurtu naturalnego
200g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
5 białek

Dodatkowo:

1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820g z syropem)

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 4 części).
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Styropian
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation