Kuchnia

a powieki tyją

Cytrynowe ciasto z bezą
Ciasto:

125g masła, o temperaturze pokojowej

90g cukru pudru

1 duże jajko

250g mąki tortowej


Cytrynowe nadzienie:

sok z 2 cytryn

175g cukru pudru

6 zółtek

250ml kremówki

Beza:

175g cukru pudru

4 białka


1. Najpierw przygotuj ciasto. Do robota kuchennego wrzuć masło i cukier i ubijaj na średnich obrotach, aż oba składniki się ze sobą nie wymieszają. Dodaj jajka i ubijaj przez następne 30 sekund. Wsypuj powoli przesianą mąkę i ubijaj dopóki wszystkie składniki się ze sobą dokładnie nie połączą. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto przenieś na stolnicę oprószoną maką i przez chwilę delikatnie wyrabiaj. Uformuj płaski krążek. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, na co najmniej 30 minut.

2. Stolnicę lekko posyp mąką i wyłóż ciasto. Rozwałkuj je na placek grubości 5zł monety i o średnicy większej niż forma na tartę. Formę wyłóż ciastem, starając się dociskać warstwę na spodzie i ściankach żeby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza. Widelcem ponakłuwaj spód.

3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na dnie tarty połóż kawałek papieru do pieczenia i równomiernie rozsyp suche siarna fasoli, żeby nam dno nie urosło. Piecz przez 15-20 minut dopóki brzegi lekko się nie przyrumienią. Następnie usuń papier do pieczenia i ziarna fasoli. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 5 minut, dopóki dno się nie upiecze. Odstaw do ostygnięcia. Wyrównaj brzegi ciasta, tak aby nie wystawało poza krawędź formy. Temperaturę w piekarniku zredukuj do 140 stopni.

4. Teraz ubij wszystkie składniki na nadzienie, uważając jednocześnie żeby nie wprowadzić do masy za dużo pęcherzyków powietrza. Wylej ją na tartę i piecz przez 30 minut na środkowej półce piekarnika, dopóki nadzienie się nie zetnie. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na kilka godzin do ostygnięcia, najlepiej na noc. Kiedy tarta całkowicie ostygnie i masa cytrynowa stężeje, możesz wyciągnąć ciasto z piekarnika.

5. Dla uzyskania najlepszego efektu, bezę przygotuj 10-15 minut przed samym podaniem. Rozgrzej piekarnik do 120-140 stopni. Do garnka na małym ogniu wsyp cukier (pamiętaj o tym, żeby go nie rozpuścić tylko delikatnie ogrzać). Do miski wlej białka i ubij na sztywno ręczną trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie wciąż ubijając dodawaj stopniowo do białek ciepły cukier. Ubijaj do momentu aż piana zwiększy swoją objętość i stanie się błyszcząca.

6. Bezę rozprowadź na wierzchu tarty i wstaw do piekarnika na 2-3 min. dopóki wierzch się ładnie nie przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation