Kuchnia

a powieki tyją

Ser kozi smażony w migdałach Z rukolą, granatem oraz żurawiną z octem balsamicznym.
Serek kozi możemy zamienić na ser camembert.

Składniki, 2 porcje:

• 2 szklanki rukoli
• 1/4 owocu granatu
• 200 g sera koziego w roladce (np. takiego)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki płatków migdałów
• 6 łyżek żurawiny ze słoiczka
• 2 łyżki octu balsamicznego
• sól i pieprz (np. zmielony kolorowy)


Przygotowanie:

Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć z boku talerza. Dodać wyłuskane* ziarenka granatu. Połowę żurawiny wymieszać z octem balsamicznym, rozsmarować na talerzu, to samo zrobić z resztą żurawiny.
Serek kozi pokroić na około 1,5 cm plasterki. Maczać w oliwie a następnie obłożyć z dwóch stron płatkami migdałów. Obsmażyć na patelni z dwóch stron na lekko złoty kolor, po około minucie z każdej strony.
Ser wyłożyć na talerze. Rukolę doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie skropić oliwą.


* jak wyłuskać ziarenka z granatu: najpierw przyciąć górną i dolną część owocu (grubą skórkę), następnie pokroić owoc na 4 ćwiartki (jak jabłko). Z takich cząstek ziarenka już łatwo jest wyłuskać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation