Kuchnia

mięsne dania

kurczak w ciescie nalesnikowym

Składniki na 2-3 porcje:

2 duże filety z kurczaka
1 jajko
6 łyżek mleka
4 czubate łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
papryka słodka lub ostra w proszku
duża szczypta soli
pieprz
olej do smażenia

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (ok. 6 części z jednego fileta) i przyprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Z pozostałych składników zrobić ciasto naleśnikowe, które również lekko posolić. Podane proporcje są orientacyjne, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kurczaka wymieszać z ciastem naleśnikowym aby oblepiło wszystkie kawałki. Następnie smażyć na złoty kolor na gorącym oleju w patelni. Moc palnika nie może być za duża, bo ciasto naleśnikowe szybko się zarumieni a kurczak może być w środku surowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation