Kuchnia

mięsne dania

Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce ala KFC | martawkuchni

13 marca 2013
Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce ala KFC
Opublikowane przez Marta w Dania mięsne
4


Składniki:

2 piersi z kurczaka
gęste ciasto naleśnikowe (1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, szczypta soli)
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 krople tabasco
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Pierś myjemy i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki (wg uznania). Tak przyrządzoną pierś gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne. Pierś gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu najlepiej pozostawić ją w wodzie do chwili smażenia, dzięki czemu zachowa swoją soczystość.



Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Dodajemy do niego ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz 3 krople tabasco. Przygotowujemy panierkę do kurczaka. Do 2 szklanek rozdrobnionych płatków kukurydzianych dodajemy 1 szklankę bułki tartej i 2 łyżki mąki pszennej. Kurczaka odsączamy i każdy kawałek obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w panierce z płatków kukurydzianych.



Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienia. Nie musimy smażyć go długo z racji tego, że kurczak był gotowany. Najlepiej smakuje z frytkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation