Kuchnia

*coś na ząb....

Pizza z oliwkami szynką i boczkiem na cienkim cieście


Składniki na pizzę o średnicy ok. 30 cm:

Ciasto:

350g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa ale pszenna również świetnie się sprawdzi)
100g mąki ryżowej lub krupczatki
2 łyżki oliwy
Jedna saszetka suszonych drożdży instant (7 – 8 g)
Ok. 300ml ciepłej ale nie gorącej wody (szklanka)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sos:

Puszka pomidorów pelati
Ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
Bazylia, oregano i tymianek, pieprz i sól do smaku
Pół łyżeczki cukru

Pizza:

1/3 ciasta z powyższych składników
Sos pomidorowy wedle upodobania (również ok. 1/3 otrzymanego z powyższych składników)
1 kulka mozzarelli (125g)
1posiekny w plasterki ząbek czosnku
3 plastry grillowanego boczku
Kilka czarnych oliwek
2 plastry szynki ser rano (może być też jeden podzielony na mniejsze kawałki lub inna ulubiona szynka)
Ulubione zioła: bazylia, tymianek lub oregano (u mnie tymianek bo akurat miałam świeży) ale bardzo pasuje oregano
Świeżo mielony pieprz i sól
Odrobina oliwy do skropienia pizzy
Rukola i listki bazylii do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Sos pomidorowy: Podsmażyć posiekany czosnek na łyżce oliwy, dodać zioła, po czym wlać pomidory z puszki wraz z zalewą. Pomidory łyżką podzielić na mniejsze kawałki, wsypać cukier i gotować do czasu aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawić pieprzem, solą i ewentualnie ziołami do smaku.

Ciasto: Drożdże, cukier, 2 łyżki oliwy i ciepłą wodę połączyć w małym garnuszku i odstawić przykryte ściereczką na 10-15 minut do spienienia. Woda nie powinna być gorąca bo sparzy drożdże i ciasto nie urośnie. Powinna mieć ok.30-40 stopni – taka by nie parzyła w palec ale była przyjemnie ciepła.

W większej misce połączyć mąki z solą (dokładnie) i dodać do niej spienione drożdże z wodą. Zamieszać łyżką po czym wyciągnąć ciasto i zagniatać prze ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. W czasie gniecenia podsypywać mąką ale tylko tyle by ciasto nie kleiło się do ręki. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Następnie przełożyć zagniecione ciasto z powrotem do miski, wierzch skropić niewielką ilością oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5-2 godziny. Ciasto w tym czasie podwoi lub nawet potroi swoją objętość (zależy od drożdży).

Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i chwilę zagniatać – ok. 1-2 minut. Następnie oderwać kawałek (1/3) i rozwałkować na pizzę. Resztę ciasta trzymać w misce w lodówce (muszę przyznać, że pizza z ciasta, które przez noc leżakowało w lodówce jest smaczniejsza niż zrobiona ze świeżego).

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (ok. 250-260 stopni). Rozwałkowane ciasto powinno chwilę odpocząć więc w tym czasie można przygotować składniki. Zgrillować 3 plastry boczku, posiekać w plastry ząbek czosnku, kulkę mozzarelli osączyć na ręczniku kuchennym.

Na rozwałkowane ciasto rozsmarować sos pomidorowy. Następnie ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i grillowanego boczku, kolejno wyłożyć oliwki, czosnek i posypać pizzę oregano, tymiankiem lub bazylią. Wstawić do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 7-9 minut (zależy od piekarnika – trzeba obserwować). W tym czasie ciasto pięknie się zrumieni, ser stopi, a pizza będzie idealnie upieczona. Gotową wyjąc natychmiast z piekarnika, na wierzchu ułożyć porwana szynkę dojrzewającą, posiekane listki bazylii i rukolę. Ewentualnie posypać odrobiną startego twardego sera, odrobiną świeżo mielonego pieprzu, soli, skropić oliwą, pokroić na kawałki i podawać!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation