Kuchnia

CZEKOLADA

ciasto czekoladowe z imbirem
w kwadratowej formie o boku 25cm.

200g miękkiego masła

200g gorzkiej czekolady

¼ szklanki cukru pudru

4 jajka

100g korzenia imbiru, startego na drobnych oczkach+ 5 łyżek cukru

¾ szklanki mąki

wierzch

100g gorzkiej czekolady

1 łyżka kremówki

przygotowanie:

w garnuszku na niewielkim ogniu roztapiamy masło. dodajemy czekoladę i mieszamy ,aż masa będzie jednolita i gładka (nie zagotowujemy). odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

imbir (wraz ze skórką) trzemy na tarce o drobnych oczkach. przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. mieszamy, aż do powstania gęstego syropu (około 5-10 minut). studzimy.

masę umieszczamy w dużej misce. wbijamy do niej po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszając do całkowitego połączenia. wsypujemy cukier puder i mieszamy. następnie dodajemy syrop imbirowy wraz z tartym imbirem, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż masa czekoladowa nie będzie miała grudek (nie musicie używać miksera).

dno formy do pieczenia wykładamy papierem. wylewamy masę i wyrównujemy. pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni*. studzimy.

przygotowujemy polewę- w garnuszku nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę i mieszamy z kremówką. jeszcze ciepłą masę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i pozostawiamy, aż do wystudzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation