Kuchnia

Pysznee

Batoniki bez cukru, glutenu i bez pieczenia

(ok. 20 batoników)

300 g miękkich daktyli bez pestek
100 g orzechów laskowych
2-3 łyżki kakao (lub karobu i kakao w dowolnych proporcjach*)
3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego

*Karob jest zamiennikiem kakao, ale o specyficznym smaku. Osoby nie przyzwyczajone do niego, a chcące go użyć, niech użyją 1 łyżkę karobu i 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Daktyle namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić na gładką i gęstą masę.
Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe.
Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą.
Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów.
Powycinać prostokątne batoniki, owinąć w papier i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation