Kuchnia

Przepiśnik

Sernik mokka

składniki ( na tortownicę ok. 23- 24 cm) :

na spód:

- nieduża paczka herbatników z dodatkiem kakao
- 1/3 kostki rozpuszczonego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu

na masę serową:

- 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego, tłustego sera lub dobrego, gotowego "na serniki"
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- opakowanie waniliowego lub śmietankowego proszku budyniowego
- dwie łyżki rozpuszczonego masła
- trzy łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 czubate łyżki kakao
- tabliczka czekolady 75% kakao

polewa:

- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- trzy łyżki gorącego mleka
- łyżka masła
- łyżka cukru

Herbatniki pokruszyć na "piasek", dodać masło, wymieszać i ugnieść na dnie tortownicy. Formę owinąć z zewnątrz i od spodu trzema warstwami folii aluminiowej, by woda, w której będziemy piec ciasto nie przedostała się do środka - np. o tak.
Nastawić piekarnik na 160 st.
Sery zmieszać przy pomocy ubijających końcówek miksera. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Wlać do serowej masy, dodać masło, proszek budyniowy, miksować do połączenia składników. 1/4 ciasta odlać do innej miski. Do większej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną lekko czekoladę i kakao. Do drugiej, mniejszej - napar z kawy rozpuszczonej w łyżce- dwóch wrzątku.
Na pokruszone herbatniki wylać czekoladową masę, następnie część wymieszaną z kawą. Wstawić tortownicę do większej blaszki, którą zapełnić wrzątkiem do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Piec sernik ok. godziny. Gdyby szybko rumienił się z wierzchu, należy ciasto przykryć folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation