Kuchnia

chlebki,bułeczki,drożdzówki

Pomarańczowe bułeczki drożdżowe z twistem ;-)

Składniki na 12 dużych drożdżówek:

3/4 szklanki letniej maślanki
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie:

80 g twarożku - typu Philadelphia, quarku lub półtłustego jak na serniki (niekoniecznie musi być zmielony)
40 g masła, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na lukier:

sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
1 - 1,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

W międzyczasie przegotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta (w przypadku użycia tradycyjnego twarogu) należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.
Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach (potrzebowałam dwóch blaszek o wymiarach 30 x 30 cm). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier: składniki rozetrzeć grzbietem łyżki; gęstość lukru łatwo można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation