Kuchnia

chlebki,bułeczki,drożdzówki

Szybkie słone bułeczki z fetą
ciasto
500 g mąki
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
50 ml oliwy z oliwek
5 dkg masła w temp. pokojowej
2 - 4 łyżek jogurtu
1 spora łyżeczka soli

nadzienie
250 g fety
1łyżka ziół prowansalskich
pieprz,
odrobinę ostrej papryki

do posmarowania
1 żółtko
1 łyżka oliwy
Make przesiać z proszkiem, zmieszać z sola. wbić cale jajko, 1 żółtko, wlać oliwę, dodać miękkie masło, 2 łyżki jogurtu i zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, wiec w razie potrzeby dodawać pozostały jogurt. Gotowe jest bardzo elastyczne i nie klei sie do rąk
W miseczce rozbić żółtko z oliwa, odstawić.
Fetę rozetrzeć z pozostałymi dwoma białkami, dodac zioła prowansalskie, pieprz, paprykę, można dodać koperek.


Ciastu można nadać rożne kształty.
rogalik; ciasto rozwałkować na okrągło, podzielić na 8 części, na szerszą stronę nakładać łyżeczkę fety, zrolować ciasto, zakręcić końce.
Sztangle; ( takie jak na zdjęciu) utoczyć z ciasta kule, podzielić na cztery, ćwiartki utoczyć w kulę, podzielić na cztery. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, nadać kształt owalu. Nałożyć nadzienie 1 cm od dolnego kraju, założyć ciasto, skleić, , by nadzienie nie wypływało, i rolować ciasto, jak naleśnik. Potem lekko jeszcze rolować,by nadać dłuższy kształt.
Trójkąty; ciasto podzielić na kwadraty 10x10 cm, na środku kwadratu nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej, przycisnąć brzegi.

Gotowe sztangielki posmarować żółtkiem roztrzepanym z oliwa, posypać ziołami prowansalskim,
Piec w temp 180 C około 20 – 25 min.
Można tez posypać sezamem, grubą sola, kminkiem, co kto lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation