Kuchnia

Wypieki

Tort caprese z białą czekoladą


Składniki

6 jajek
200 g cukru trzcinowego
2 łyżki rumu
300 g migdałów (mogą być w płatkach)
200 g białej czekolady
150 g masła
cukier puder do dekoracji


Sposób przygotowania

Starannie oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na gęstą masę ( użyjmy do tego dużej miski bo to w niej będziemy łączyć wszystkie składniki )

Migdały przyrumieniamy na patelni. Następnie mielimy je razem z czekoladą.*

Roztapiamy masło. Dodajemy je do mieszanki czekoladowo-migdałowej.

Piekarnik nagrzewamy do 175 °C.

Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru oraz szczyptą soli.

Mieszankę migdałową mieszamy z żółtkami. Dodajemy do tego ostrożnie ubite białka i przekładamy do tortownicy (24 -26 cm).

Wierzch masy wygładzamy łopatką.

Tortownicę umieszczamy na środku piekarnika i pieczemy ok.40min.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przed wyjęciem z formy czekamy aż lekko ostygnie.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* zdarza mi się używać migdałów już zmielonych - wówczas przyrumieniam je na patelni, czekoladę ucieram na tarce i mieszam, gorące masło i tak wszystko "pogodzi"

Uwagi:

# Osobiście wolę tortę z białą czekoladą, która mocniej podkreśla migdałowy smak ciasta. Jest może trochę cięższa ale znika z talerzy równie szybko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation