Kuchnia

Wypieki

*** MAKOWY TORT
Z KREMEM BANANOWYM ***


składniki (na tortownicę 22 cm):

na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki tartej bułki
- 100 g zmielonego maku ( można kupić w Piotrze i Pawle)

do nasączenia:
- 1.5 szklanki mocnej, słodzonej herbaty z cytryną

krem:
- 300 ml zimnej śmietanki 30 - 36%
- 200 g białego, zblendowanego sera
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 dojrzałe banany

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Dodawać powoli żółtka do białek, mieszając masę łyżką. Porcjami, delikatnie, by piana nie opadła, dosypywać mannę, tartą bułkę i zmielony mak. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec biszkopt ok.45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu, boki ciasta okroić nożem i przełożyć ciasto na talerz lub paterę. Przekroić na pół , nasączyć pierwszy blat połową herbaty i ułożyć na nim pokrojone na ok. centymetrowe plastry banany.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Dodać zblendowany ser, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do ubitego kremu. Krem wyłożyć na nasączony blat ciasta z bananami. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem z herbaty. Schłodzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation