Kuchnia

Kulinaria Misiurkowa

Kalafior carbonara

Składniki:

śmietana 30 ml
kalafior 900 g
ser żółty 50 g
cebula 150 g
boczek wędzony 120 g
oliwa 5 ml


1 mały kalafior
1 cebula
3 plastry wędzonego bekonu lub boczku
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
tarty żółty ser (ok. 50g) - ja użyłam mieszanki cheddara i mozzarelli
oliwa


Kalafior kroimy na różyczki, płuczemy i gotujemy na parze al dente. Cebulę i bekon kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy śmietanę, mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Różyczki kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch równomiernie pokrywamy sosem śmietanowym i posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, dopóki ser się nie przyrumieni.

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kalafior-carbonara
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation