Kuchnia

Kulinaria Misiurkowa

Brzoskwiniowiec na zimno
- Ciasta
bez pieczenia,brzoskwinie,ciasto,sernik na zimno
- kobieceinspiracje.pl

PRZEPIS:

Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 28 cm


masa serkowo-brzoskwiniowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (3x150 g) u mnie Danio
1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
duża puszka brzoskwiń w syropie

masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

na wierzch ciasta:
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
1 szklanka soku z brzoskwiń + 1 szklanka wody

do wyłożenia tortownicy:
ok. 20-25 okrągłych biszkoptów

Treść przepisu:
Zaczynam od przygotowania galaretki cytrynowej, którą rozpuszczam w jednej szklance wrzącej wody (mniej niż na opakowaniu). Galaretkę pozostawiam do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Kiedy galaretka będzie już gotowa dno szczelnej tortownicy wykładam okrągłymi biszkoptami.

Do miski przekładam serki homogenizowe, które mieszam z galaretką cytrynową. Połowę brzoskwiń z puszki kroję w mniejsze kawałki (np. drobna kostka) i dodaję do masy serowej, mieszam.
Gotowa masę wykładam na biszkopty, równam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie w 1/3 szklanki wrzątku rozpuszczam dokładnie żelatynę, aby nie było żadnych grudek.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie dodaję żelatynę, mieszam i wykładam na ściętą masę serową. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do zastygnięcia.

Pozostałe brzoskwinie kroję w plastry.

W rondlu podgrzewam szklankę soku z brzoskwiń (z puszki) i szklankę zwykłej wody, płyn powinien być na tyle ciepły aby dobrze rozpuściły się w nim galaretki (u mnie brzoskwiniowe).

Pokrojone brzoskwinie układam na warstwę śmietanową i zalewam je tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całość należy schłodzić w lodówce kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc.

Przed podaniem brzoskwiniowca odkrawam nożem od tortownicy, dzięki temu lepiej odejdzie pierścień blachy.

Moje uwagi:

Przed zrobieniem ciasta należy zwrócić uwagę na wielkość tortownicy, jej średnica nie powinna być mniejsza jak 25 cm ponieważ wtedy całość nie zmieści się najzwyczajniej w formie.

Galaretki przed dodaniem do każdy masy powinny być dobrze ostudzone i już lekko stężałe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation